diumenge, 15 d’abril del 2012

Font d'informació TV3 : Programa Banda Ampla sobre Riscos Naturals

Buscant informació sobre les catàstrofes naturals d’una manera general  hem trobat un vídeo del programa Banda Ampla, que s’emet a TV3 els dijous a la nit i que parla de temes quotidians, que envolten el dia a dia de la nostra societat i que en la majoria dels casos ens preocupen. Un d’aquests vídeos que estan penjats a la web, pensem que ens pot servir de gran ajuda ja que ens parla dels riscos naturals. ( Aquí deixem el link del vídeo per si voleu fer-hi un cop d'ull )


Arran del tsnuami del Japó diversos experts , especialistes en sismologia i geologia i ciutadans del Japó que viuen a Barcelona, debaten sobre temes com ara : Com a societat, estem portant el planeta al límit i n'hem d'assumir les conseqüències o podem aspirar a viure amb risc zero? O també si a Catalunya estem preparats per afrontar els efectes de desastres naturals com ara les inundacions, les nevades o les ventades.

Hem cregut oportú visualitzar aquest programa de TV3 ja que d’ell n’hem extret informació força important com ara :


1.  Joan Manel Vilaplana, geòleg i coordinador del Grup de Recerca de Riscos Naturals de la UB i ciutadans del Japó que resideixen a Barcelona ens expliquen que a Tokio estan preparats per fer front a qualsevol catàstrofe ja que tant els nens a les escoles, com els adults a les feines treballen el que es coneix com EDUCACIÓ PER A LA PREVENCIÓ.


2. El Yosiko ens comenta que cada any al Japó fan un simulacre d’evacuació i Joan Manel explica que aquí encara no sabem que passaria...Tot i així a Catalunya NO ESTEM BEN PREPARATS. L’ organització social és un dels pilars bàsics de la bona prevenció, i per una bona organització social l’eina fonamental és l’educació, començar des de l’escola.


3. Aquí a Catalunya no dediquem cap assignatura a parlar sobre com actuar i com fer front a una catàstrofe natural.


4.  Els països amb una bona organització social son menys vulnerables als riscos naturals. Al Japó estan molt mes tranquils, és un país ric de recursos.


5. Carme Pretel, física nuclear ens comenta que ens alterem més rapit davant d’una situació de risc que altres països ja que no estem ben informats, no tenim la informació suficient per abordar una catàstrofe natural. És més, els mitjans de comunicació europeus acostumen a exagerar més les notícies que altres llocs com Japó, que actuen de manera tranquil·la i segura davant del perill.


6. Victoria Planas, antropòloga i coordinadora de les campanyes del Fons Ciutadà de Cooperació al Desenvolupament ens comenta que un terratrèmol es converteix en una catàstrofe quan hi ha vulnerabilitat, és a dir, quan la gent té pànic a perdre la vida. I els països que no estan acostumats a fer front a aquestes catàstrofes d’aquestes magnituds degut que són països molt vulnerables.

Una de les coses que el Japó fa per tal que les conseqüències siguin menys negatives és à els edificis estan construïts de manera separada, d’aquesta manera si un edifici cau, el del costat no cau. En canvi aquí estan tots junts, si cau un, cauen tots.

Aquí a Catalunya no ens preocupem de que fer i com fer-ho ja que les magnituds de les catàstrofes no han estat tan greus.  No ens ho prenem seriosament perquè estem convençuts que aquí mai passarà, fins el dia que passi. Hem de fer més simulacres, ens ho hem de prendre més en serio!

Aquesta informació i molta més de l’ extreta del visionat del programa ens pot ajudar molt a trobar una resposta a l’interrogant formulat a l’inici del treball :

Actuem bé com a societat? Sabem com hem d’actuar enfront una catàstrofe natural?

Ara per ara podem donar resposta a aquesta pregunta amb un simple monosíl·lab : NO! Tot i així més endavant ja argumentarem detalladament la resposta a aquesta pregunta tant important. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada