dilluns, 23 d’abril del 2012

LA CLAU LA TROBEM AQUÍ: LA VULNERABILITAT


Com hem pogut veure a l'entrada anterior la VULNERABILITAT és molt clau en quant a la pregunta del treball, perquè arrel d'aquest concepte ens comencem a fer preguntes. Així que volem deixar molt clar aquest concepte. A l'entrada anterior ja hem deixat una definició explícita quan explicàvem la fórmula però tot i així deixarem una altra que creiem que acaba de definir-la del tot:

En termes de desastres per fenòmens naturals, entenem que la vulnerabilitat és com una mesura de que tan susceptible un bé exposat a ser afectat per un fenomen pertorbador, per exemple, una casa construïda amb fusta és més vulnerable que una construïda amb un altre material davant d'un tornado. La vulnerabilitat és avaluada depenent del bé que s'està analitzant i el fenomen que és capaç de danyar-lo.

Nosaltres hem acabat fent la nostra pròpia definició:
La vulnerabilitat amb les nostres paraules seria aquella debilitat que presenta un be cap a unes condicions a les que està exposada. Si recordem a l'entrada anterior explicàvem la desforestació, ells mateixos la gran tala que han fet en els boscos han provocat l'augment de la vulnerabilitat en quant a les inundacions. 

Per tancar aquesta entrada, deixarem un fragment que vam trobar a la web D'intermón Oxfam quan buscàvem definicions de vulnerabilitat. 

Reducció, riscos i desastres

Treballem per reduir la vulnerabilitat
Els desastres naturals afecten cada any a 230 milions de persones. El fins ara inexorable avanç de l'escalfament global i la mala gestió del medi ambient provocaran una proliferació de sequeres, despreniments de terra, inundacions i una altra sèrie de catàstrofes que donaran lloc en 2015 a un nivell sense precedents de necessitats humanitàries.
Davant d'aquestes catàstrofes en Intermón Oxfam enfoquem la nostra resposta a atendre les necessitats bàsiques de la població en aigua, sanejament i higiene i seguretat alimentària.
No obstant això, l'objectiu d'Intermón Oxfam és sempre afrontar les causes de la vulnerabilitat de les poblacions. Per això tota la nostra labor humanitària està enfocada a la reducció de riscos de desastres. Complementàriament, si es dóna el cas, desenvolupem projectes dedicats a la rehabilitació i la mitigació de riscos en les comunitats afectades.


Us preguntareu per què resulta rellevant aquest fragment aquí. Doncs la veritat és que ens està dient i acabant de rematar les conclusions que vam fer a l'entrada anterior quan parlàvem que quan volem respondre a la pregunta de per què hi ha països que surten més afectats que altres davant dels desastres naturals ens surt una altra qüestió darrere i és quines són les causes que provoquen aquests diferents nivells de vulnerabilitat. 
Perquè si d'aquest extret d'Oxfam agafem la frase: "l'objectiu d'Intermón Oxfam és sempre afrontar les causes de la vulnerabilitat de les poblacions"  veiem que aquesta organització ens està dient que ajuda directament a les persones afectades de les catàstrofes proporcionant-lis les necessitats bàsiques però que aquí no està la solució que l'objectiu es troba més enrrere de tot això, està en buscar les causes de perquè la vulnerabilitat augmenta en aquest país pobra, quines són les raons, i a partir d'aquí els podran ajudar actuant des de l'arrel. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada