dilluns, 23 d’abril del 2012

REVISTA: "Los desastres naturales y los países pobres"


Com vam dir a l'anterior entrada, comentarem la lectura d'una revista "Los desastres naturales y los países pobres". L'article es titula: "El riesgo y los países pobres" i és signat per Adriana Orsi al 2007.

Veurem que l'article està dividit en dues parts al qual constrasta quina és la situació d'un païs subdesenvolupat a un desenvolupat davant les catàstrofes naturals i finalment fa un recull d'aspectes de la vulnerabilitat respecte els PSD.


PAÏSOS SUBDESENVOLUPATS

Primer de tot dir que els països subdesenvolupats es fan més vulnerables davant de les amenaces naturals degut a la impossibilitat de resoldre problemes estructurals.

FACTORS QUE INTERVENEN EN ELS DESASTRES NATURALS

- La gran quantitat de pobres i uns pocs rics
- Alta desocupació
- Alt creixement de la població
- Migració a les grans ciutats
- Enormes deutes externs
- Dependència externa en financament i intervenció
- Problemes ambientals a causa de l'ús intensiu de recursos naturals com pot ser el sol, aigua, pesca, mineria, petroli...
- Pérdua de la biodiversitat
- Contaminació del sol i de l'aire
- Desequilibri climàtic
- Desforestació

Factors que augmenten els desastres naturals...

La nostra conclusió fins aquí:
És imprescindible que és reconeixi la importància d'aquesta problemàtica i la necessitat de convertir la priotitat de la resolució per envitar un major estancament o retràs en el país, regió o població.

Continuant amb l'article volem remarcar un paràgraf:

[...] Al no fomentar el desenvolupament social es manté un gran desventatge front els països que es beneficien, en alguns casos, de les devilitats del tercer món.[...]

Aquest també seria uns dels factors que intervenen en els desastres naturals, al no poder treure un país riqueses per si mateix venen els països del primer món a beneficiar-se del sòl i de la mà d'obra econòmica.

A més, un altre factor que és molt mencionat durant l'article és que les zones densament poblades tenen una vulnerabilitat econòmica perquè la majoria són d'escassos recursos, un baix nivell educatiu i les seves vivendes són fràgils.

El problema d'aquests països subdesenvolupats és que un cop passat el desastre encara es troben més perduts. En resum, es pot assegurar que els països pobres se'ls fa encara més difícil recuperar-se de les catàstrofes. En general, solament aconsegueixen com a molt recuperar l'estat anterior però mai aconsegueixen disminuir els riscos als que estan exposats.

PAÏSOS DESENVOLUPATS

Davant les mateixes amenaces que els països subdesenvolupats aquests al contrari tenen una capacitat econòmica i la consciència social per prevenir riscos, afrontar i reconstruir els danys materials.

A part, també disposen d'uns mitjans de comunicació (ràdios i televisió) per brindar informació específica i útil, alertar i donar pronòstics sobre les amenaces.

PSD I LA VULNERABILITAT

- En aquests països no exiteix la prevenció
- La organització de les institucions en aquests països és generalment rígida
- No hi ha polítiques clares
- Molta gent distribuida a les zones d'alt risc
- Els fenòmens naturals solament es transformen en desastres o catàstrofes quan hi ha persones que són afectades!


CONCLUSIÓ D'AQUESTA ENTRADA
No es poden eliminar els riscos però si que es pot reduir el nivell de vulnerabilitat. Primer de tot els països subdesenvolupats han de reconeixer i acceptar que els problemes que sofreixen són conseqüència d'un estil de desenvolupament.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada